Klaar voor de Woogie Boogie-challenges?

Vanaf 2020 dagen we scholen twee keer per jaar uit met een leuke (maar héél eenvoudige) Woogie Boogie-challenge. Doen jullie mee? Bestel dan vandaag nog het Woogie Boogie-pakket. Daarin vind je handige tips om de challenges aan te gaan. 

Win een leuke prijs!

Ga je de uitdaging aan? Keigoed. En keislim, want met elke challenge kan je een toffe prijs winnen! Maak een leuke foto of funky filmpje en post het met de #Woogieboogiechallenge op Facebook. De leerkracht laadt de foto of het filmpje op met #Woogieboogiechallenge én deelt het in de Facebookgroep Gezonde School. Wie weet win je een verrassingspakket met beweegmateriaal t.w.v. € 250!

Lees hier het wedstrijdreglement.

Dit zijn de challenges

CHALLENGE 1:

Wat?

Ga samen met je kleuters op speurtocht in je klas. Zoek zaken die uitnodigen om recht te staan en te bewegen. Denk aan meubilair, speelhoeken en activiteiten. Speur daarna naar zaken die eerder aanzetten tot lang stilzitten. Kijk voor een oplossing voor deze zaken en pas je klas aan. Zelfs een paar kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken!

Waarom?

De inrichting van je klas kan je kleuters extra stimuleren om meer recht te staan en te bewegen. Zet je stoelen in een kring of op een rijtje tegen de muur? Staan je kasten in het midden van de klas of toch eerder aan de kant?

Wanneer?

De challenge loopt van 1 oktober t.e.m. 29 oktober 2020.

Winnaars?

De 5 winnaars worden geloot op 30 oktober, op de laatste vrijdag voor de herfstvakantie dus.

 

 

CHALLENGE 2:

Wat?

Hang de gratis Woogie Boogie-stickerposter op in je klas of maak zelf zo’n poster. Zorg elke dag voor minstens twee bewegingstussendoortjes: ééntje in de voormiddag en ééntje in de namiddag. Een bewegingstussendoortje hoeft helemaal niet lang te duren. Elke beweging telt! Lukte het om twee bewegingstussendoortjes te voorzien? Dan is je dag geslaagd en mag je het bolletje bij de juiste dag inkleuren op de poster. Zijn alle bolletjes van de week ingekleurd op vrijdagavond? Dan verdient je klas een sticker: plak die op de poster. Doe dat tot er 4 weken van de poster ingevuld zijn. Je kan op eender welk moment in maart starten met de challenge om kans te maken op de prijs.


Waarom?

Bewegingstussendoortjes nodigen kleuters uit om even op te staan en de beentjes los te gooien. Het zijn leuke, korte en eenvoudige activiteiten die je kleuters in beweging brengen en waarmee je de lange, ‘luie’ momenten van stilzitten in de klas op een toffe manier onderbreekt. Na zo’n tussendoortje zitten je kleuters weer vol energie en kunnen ze met een fris hoofd verdergaan met hun activiteiten. Er meteen invliegen? Bekijk onze leuke Woogie Boogie bewegingstussendoortjes!


Wanneer?

De challenge loopt van 1 maart t.e.m. 31 maart 2021 (tot onze enige echte Woogie Boogie Beweegdag).


Winnaars?

Yes, dat staat in het meervoud! We kiezen namelijk 3 winnaars en die worden geloot op 2 april 2021, op de laatste vrijdag voor de paasvakantie dus.

 


CHALLENGE 3:

Sta je al te popelen voor een derde challenge? Fijn! Die komt er in het najaar van 2021. Hou deze website dus zeker in de gaten.

Kleuters uitdagen om meer te bewegen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Disney Benelux sloegen de handen in elkaar en creëerden samen de Woogie Boogie-campagne die kleuters meer wil doen bewegen. Vanaf vandaag zullen Mickey Mouse, Donald Duck, Sofia en andere favoriete Disney personages kinderen tussen 3 en 6 jaar oud inspireren om de sofa uit te klauteren en samen te bewegen aan de hand van een serie filmpjes die wordt uitgezonden op tv-kanaal Disney Junior. Mickey Mouse zal bijvoorbeeld kinderen aansporen om eerst de handen in de lucht te gooien, dan de heupen heen en weer te zwaaien en tot slot als een trom op de benen te slaan.

Hoezo, onze kleuters zitten te lang stil?

Hoewel dit niet altijd zo lijkt, zitten kleuters nog veel te vaak te lang stil: in de auto, thuis en ook op school. De cijfers van het rapport over sedentair gedrag dat in 2015 werd gepubliceerd door het Vlaams Instituut Gezond Leven bewijzen dat: kinderen in Vlaanderen brengen 6 tot 9,5 uren per dag zittend door. Dat is maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd.

De bewegingsoefeningen die in de filmpjes aan bod komen zijn zorgvuldig door het Vlaams Instituut Gezond Leven uitgekozen, samen met Disney. Niet alleen moedigen ze kleuters aan om op te staan en te bewegen, ze helpen ook de motoriek van elke kleuter te ontwikkelen. Hoe meer de kleuter de oefeningen herhaalt, hoe meer hij die basisoefeningen onder de knie krijgt.

De filmpjes duren ongeveer 1 minuut en zullen dagelijks uitgezonden worden op Disney Junior. De filmpjes kunnen daarnaast ook door kleuterleid(st)ers gebruikt worden om het zitten in de klas te onderbreken. Voor het gebruik in de klas hoort bij elke clip een stappenplan waarin de bewegingen stap voor stap worden uitgelegd. Een handig hulpmiddel voor de kleuterleid(st)er om op een leuke manier kleuters aan te sporen om op te staan en te gaan bewegen in de klas.

Woogie Boogie in je klas

Meedoen met je klas? Goed idee! Elke kleuterleid(st)er kan zijn/haar klas registreren via deze website. Want alleen hier kan je de enige echte Woogie Boogie-klaspakketten aanvragen om ze via de post te laten leveren. Met de Woogie Boogie-pakketten richt je je klas op zo’n manier in zodat kleuters vanzelf meer rechtstaan en bewegen en het lang stilzitten (ook voor pc en tv) onderbreken met bewegingstussendoortjes. Het pakket helpt je ook om leerinhouden op een actieve, niet-zittende manier aan te brengen en het zitten op de speelplaats aan te pakken.