Klaar voor de Woogie Boogie challenges?

Vanaf 2020 dagen we scholen twee keer per jaar uit met een leuke (maar héél eenvoudige) Woogie Boogie challenge. Doen jullie mee? Bestel dan vandaag nog het Woogie Boogie pakket. Daarin vind je handige tips om de challenges aan te gaan. 

Win een leuke prijs!

Ga je de uitdaging aan? Keigoed. En keislim, want met elke challenge kan je een toffe prijs winnen! Maak een leuke foto of funky filmpje en post het met de #Woogieboogiechallenge op Facebook. De leerkracht laadt de foto of het filmpje op met #Woogieboogiechallenge én deelt het in de Facebookgroep Gezonde School. Wie weet win je een verrassingspakket met beweegmateriaal!

Lees hier het wedstrijdreglement.

Dit zijn de challenges

CHALLENGE 4:

Wat?

De kleuterklas is veel meer dan een plek om te spelen. Dat moeten we jullie niet vertellen. Samen met je kleuters streef je een aantal ontwikkelingsdoelen na. En daarvoor hoeven ze niet altijd op een stoel te zitten. Staat er Nederlands, wiskundige initiatie, wereldoriëntatie of muzische vorming op je planning? Zoek bewegingsactiviteiten die passen bij de doelen binnen dat leergebied, trek naar buiten en gebruik beweging ter ondersteuning van het leren. Blijf bijvoorbeeld buiten na de middagpauze, en laat je kleuters met krijt getekende cijfers op de speelplaats volgen. Zo leren ze al bewegend de cijfers kennen! Of ga naar buiten en laat je kleuters rondhuppelen met een pittenzakje in de hand. Als je slaat op de handtrom, moeten ze doen wat jij zegt: het zakje boven hun hoofd heffen, errond springen, erop zitten … Je zult zien: je kleuters zullen zich in hun nopjes voelen én geconcentreerder zijn.

Inspiratie nodig voor bewegingsactiviteiten die passen bij de doelen van je leergebied? Neem zeker een kijkje in het educatief pakket van Woogie Boogie. Maar ook online vind je heel wat tips. Zoek hierbij op ‘bewegend leren’.

Neem foto’s van de kleuters in actie of maak een filmpje en deel het met ons, zo maak je kans op een beweegpakket t.w.v. 150 euro.

 

Waarom?

Niet alleen voor de frisse lucht, maar ook omdat je kleuters buiten meer kunnen bewegen. Bewegend leren helpt je kleuters om leerinhouden actiever te verwerken. Ze gebruiken meerdere zintuigen in het leerproces waardoor ze de leerstof beter opnemen. Driedubbele winst: je kleuters leren op een speelse manier, ze zijn aandachtiger én ze bewegen meer!

 

Wanneer? 

De challenge loopt van 7 t.e.m. 30 maart 2022.

 

Winnaars?

 De 3 winnaars worden geloot op 1 april 2022, op de laatste vrijdag voor de paasvakantie dus.

 

 

CHALLENGE 3:

Wat?

Laat ons even raden: tv-kijken of op de computer werken in de klas, dat doen jullie meestal vanop een stoel. Klopt? Wel, dat zien wij niet zitten! Ga in de klas eens op zoek naar manieren om ook tijdens die schermtijd recht te staan of te bewegen. Plaats de computer op een hogere tafel of kast, waaraan de kleuters rechtstaand kunnen werken. Of ga online op zoek naar sites, liedjes en oefeningen om verschillende motorische vaardigheden te oefenen. Wedden dat je kleuters het geweldig vinden om actief mee te doen voor het scherm? Echt waar, we staan erop ?. Check zeker ook de Woogie Boogie bewegingstussendoortjes!

 

Waarom?

Televisie, computer, tablet of smartphone: kinderen zijn er dol op. Maar meestal gaan deze activiteiten gepaard met lang en ononderbroken zitten. Recente studies rond te veel schermtijd bij kinderen spreken van minder goede slaap, minder aandacht in de les en minder fitheid. In de ideale wereld kijken kleuters maximaal 1 uur per dag naar een scherm.

Alle schermen naar de schroothoop dan maar? Natuurlijk niet.  Dat is onhaalbaar, en ook onnodig. Van televisie over Wii tot smartphone: we kunnen ze niet meer wegdenken én ze bieden ook voordelen. Tv-programma’s en computerspelletjes zijn vaak leuk en soms leerrijk. Maar het kan ook met de gepaste afspraken én zonder zitten! “Zit stil” als mantra in de klas? Dat is meer dan ooit verleden tijd.

 

Wanneer?

De challenge loopt van 1 t.e.m. 27 oktober 2021.

 

Winnaars?

De 3 winnaars worden geloot op 29 oktober 2021, op de laatste vrijdag voor de herfstvakantie dus.

 

 

CHALLENGE 2:

Wat?

Hang de gratis Woogie Boogie-stickerposter op in je klas of maak zelf zo’n poster. Zorg elke dag voor minstens twee bewegingstussendoortjes: ééntje in de voormiddag en ééntje in de namiddag. Een bewegingstussendoortje hoeft helemaal niet lang te duren. Elke beweging telt! Lukte het om twee bewegingstussendoortjes te voorzien? Dan is je dag geslaagd en mag je het bolletje bij de juiste dag inkleuren op de poster. Zijn alle bolletjes van de week ingekleurd op vrijdagavond? Dan verdient je klas een sticker: plak die op de poster. Doe dat tot er 4 weken van de poster ingevuld zijn. Je kan op eender welk moment in maart starten met de challenge om kans te maken op de prijs.


Waarom?

Bewegingstussendoortjes nodigen kleuters uit om even op te staan en de beentjes los te gooien. Het zijn leuke, korte en eenvoudige activiteiten die je kleuters in beweging brengen en waarmee je de lange, ‘luie’ momenten van stilzitten in de klas op een toffe manier onderbreekt. Na zo’n tussendoortje zitten je kleuters weer vol energie en kunnen ze met een fris hoofd verdergaan met hun activiteiten. Er meteen invliegen? Bekijk onze leuke Woogie Boogie bewegingstussendoortjes!


Wanneer?

De challenge loopt van 1 maart t.e.m. 31 maart 2021 (tot onze enige echte Woogie Boogie Beweegdag).


Winnaars?

Yes, dat staat in het meervoud! We kiezen namelijk 3 winnaars en die worden geloot op 2 april 2021, op de laatste vrijdag voor de paasvakantie dus.

 


CHALLENGE 1:

Wat?

Ga samen met je kleuters op speurtocht in je klas. Zoek zaken die uitnodigen om recht te staan en te bewegen. Denk aan meubilair, speelhoeken en activiteiten. Speur daarna naar zaken die eerder aanzetten tot lang stilzitten. Kijk voor een oplossing voor deze zaken en pas je klas aan. Zelfs een paar kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken!

Waarom?

De inrichting van je klas kan je kleuters extra stimuleren om meer recht te staan en te bewegen. Zet je stoelen in een kring of op een rijtje tegen de muur? Staan je kasten in het midden van de klas of toch eerder aan de kant?

Wanneer?

De challenge loopt van 1 oktober t.e.m. 29 oktober 2020.

Winnaars?

De 5 winnaars worden geloot op 30 oktober, op de laatste vrijdag voor de herfstvakantie dus.

Kleuters uitdagen om meer te bewegen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Disney Benelux sloegen de handen in elkaar en creëerden samen de Woogie Boogie-campagne die kleuters meer wil doen bewegen. Vanaf vandaag zullen Mickey Mouse, Donald Duck, Sofia en andere favoriete Disney personages kinderen tussen 3 en 6 jaar oud inspireren om de sofa uit te klauteren en samen te bewegen aan de hand van een serie filmpjes die wordt uitgezonden op tv-kanaal Disney Junior. Mickey Mouse zal bijvoorbeeld kinderen aansporen om eerst de handen in de lucht te gooien, dan de heupen heen en weer te zwaaien en tot slot als een trom op de benen te slaan.

Hoezo, onze kleuters zitten te lang stil?

Hoewel dit niet altijd zo lijkt, zitten kleuters nog veel te vaak te lang stil: in de auto, thuis en ook op school. De cijfers van het rapport over sedentair gedrag dat in 2015 werd gepubliceerd door het Vlaams Instituut Gezond Leven bewijzen dat: kinderen in Vlaanderen brengen 6 tot 9,5 uren per dag zittend door. Dat is maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd.

De bewegingsoefeningen die in de filmpjes aan bod komen zijn zorgvuldig door het Vlaams Instituut Gezond Leven uitgekozen, samen met Disney. Niet alleen moedigen ze kleuters aan om op te staan en te bewegen, ze helpen ook de motoriek van elke kleuter te ontwikkelen. Hoe meer de kleuter de oefeningen herhaalt, hoe meer hij die basisoefeningen onder de knie krijgt.

De filmpjes duren ongeveer 1 minuut en zullen dagelijks uitgezonden worden op Disney Junior. De filmpjes kunnen daarnaast ook door kleuterleid(st)ers gebruikt worden om het zitten in de klas te onderbreken. Voor het gebruik in de klas hoort bij elke clip een stappenplan waarin de bewegingen stap voor stap worden uitgelegd. Een handig hulpmiddel voor de kleuterleid(st)er om op een leuke manier kleuters aan te sporen om op te staan en te gaan bewegen in de klas.

Woogie Boogie in je klas

Meedoen met je klas? Goed idee! Elke kleuterleid(st)er kan zijn/haar klas registreren via deze website. Want alleen hier kan je de enige echte Woogie Boogie-klaspakketten aanvragen om ze via de post te laten leveren. Met de Woogie Boogie-pakketten richt je je klas op zo’n manier in zodat kleuters vanzelf meer rechtstaan en bewegen en het lang stilzitten (ook voor pc en tv) onderbreken met bewegingstussendoortjes. Het pakket helpt je ook om leerinhouden op een actieve, niet-zittende manier aan te brengen en het zitten op de speelplaats aan te pakken.