Kleuters uitdagen om meer te bewegen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Disney Benelux sloegen de handen in elkaar en creëerden samen de Woogie Boogie -campagne die kleuters meer wil doen bewegen. Vanaf vandaag zullen Mickey Mouse, Donald Duck, Sofia en andere favoriete Disney personages kinderen tussen 3 en 6 jaar oud inspireren om de sofa uit te klauteren en samen te bewegen aan de hand van een serie filmpjes die wordt uitgezonden op tv-kanaal Disney Junior. De filmpjes kunnen daarnaast ook door kleuterleid(st)ers gebruikt worden om het zitten op school te onderbreken. Mickey Mouse zal bijvoorbeeld kinderen aansporen om eerst de handen in de lucht te gooien, dan de heupen heen en weer te zwaaien en tot slot als een trom op de benen te slaan.

Hoezo, onze kleuters zitten te lang stil?

Hoewel dit niet altijd zo lijkt, zitten kleuters nog veel te vaak te lang stil: in de auto, thuis en ook op school. De cijfers van het Het Vlaams Instituut Gezond Leven rapport over sedentair gedrag  dat vorig jaar werd gepubliceerd bewijzen dat: kinderen in Vlaanderen brengen 6 tot 9,5 uren per dag zittend door. Dat is maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd.

De bewegingsoefeningen die in de filmpjes aan bod komen zijn zorgvuldig door het Het Vlaams Instituut Gezond Leven uitgekozen, samen met Disney. Niet alleen moedigen ze kleuters aan om op te staan en te bewegen, ze helpen ook de motoriek van elke kleuter te ontwikkelen. Hoe meer de kleuter de oefeningen herhaalt, hoe meer hij die basisoefeningen onder de knie krijgt.

De filmpjes duren ongeveer 1 minuut en zullen dagelijks uitgezonden worden op Disney Junior. Voor het gebruik in de klas hoort bij elke clip een stappenplan waarin de bewegingen stap voor stap worden uitgelegd. Een handig hulpmiddel voor de kleuterleidster om op een leuke manier kleuters aan te sporen om op te staan en te gaan bewegen in de klas.

Niet enkel thuis, maar ook in de klas

Elke kleuterleid(st)er kan zijn/haar klas registreren via de Woogie Boogie -website. Want enkel daar kan de enige echte Woogie Boogie -klasposter met stickers aangevraagd worden. Deze wordt via de post verstuurd, en kan opgehangen worden in de klas. Het enige wat je hoeft te doen is elke dag na het beweegmoment het bolletje van de juiste dag in te kleuren. Wanneer alle bolletjes van maandag tot vrijdag zijn ingekleurd, verdient de hele klas een splinternieuwe sticker.

De leerkrachten kunnen alle filmpjes en fiches met informatie over de bewegingen downloaden op deze website.